maj 09 2016

Co zrobić ze szparagów?


Komentarze: 0

 I love szparagos – nooo.. chociaz myślałam, że nie lubię. Ale to takie głupie myślenie osoby, która czegoś nie spróbuje a trąbi na lewo i prawo, że nie lubi i już. Szparagi pojawiły się w mojej diecie jeszcze zanim kupiłam Trizer’a – o samym suplemencie innym razem. Przygotowałam je trochę na czuja, ale już wiem, że ubóstwiam zielone, natomiast białych nie lubię nie za smak, ale za to, że trzeba poświęcić im więcej czasu na przygotowanie. W każdym razie – co zrobić ze szparagów, żeby wszystkim smakowało?

co zrobić ze szparagów


Co zrobić ze szparagów?

W sumie zanim Wam powiem jak można je wykorzystać, to warto byłoby wspomnieć o tym jak je ugotować i w ogóle jak przygotować do spożycia. Wybierajcie zielone –mówię Wam. Wystarczy, że je umyjecie i odetniecie łykowatą końcówkę i już będą gotowe do jedzenie – no.. po ugotowaniu. A białe trzeba obierać, i w ogóle dużo z nimi zabawy. Chociaż są tacy co uważają, że są delikatniejsze w smaku. Nie zauważyłam. No dobra a jak gotujemy? Z odrobiną cukru i soli. I najlepiej w takim wysokim garnuszku, żeby można było w całości. Sama sobie chyba taki garnek kupię, bo wyglądają obłędnie takie nie pocięte, szkoda im uroku odbierać:)

 

Co zrobić ze szparagów? Moje ulubione potrawy!

 

Ja zaczęłam od pieczonej piersi – a co! Rozbiłam delikatnie tłuczkiem i włożyłam do środka podgotowane szparagi osypując ją wcześniej solą i pieprzem. Do tego trochę serka wiejskiego w wersji light, który naprawdę rewelacyjnie się rozpuszcza no i na blachę. Ja jeszcze na wierzchu smaruję trochę jogurtem naturalnym i wtedy pierś jest fajna, soczysta, nie wysycha .

 

Popularny jest też przepis na zupę szparagową – i zrobiłam też, bo zupy lubię. Zupka przypasowała bardzo mojemu lubemu, ale wyszła naprawdę rewelacyjna, bez żadnych dodatków, właściwie na samych szparagach i na domowej kostce rosołowej.

 

NO i tarta na spodzie z pełnoziarnistej mąki – u mnie wygrywa ta orkiszowa. Nie mogę się jakoś przekonać do żytniej – za ciężkie są dla mnie potrawy na tej mące, nawet chleba przejeść nie potrafię jeśli jest żytni także orkisz górą. Otręby też uwielbiam i w szparagi też w tej formie testowałam. Ale jak zrobiłam tartę  - spód pełnoziarnisty – wjazd do piekarnika na jakieś 20 minut. Jak się podpiecze to wyjazd i układamy na ciasto podgotowane szparagi a później zalewamy je mieszanką jogurtu naturalnego i jajek – sztuk dwa. Na wierzch trochę zieleniny i serek wiejski żeby ładnie się rozpuścił i jeszcze 25 minut w piekarniku.

 

No i ostatnia propozycja – ta otrębowa. Bardzo ją lubię i robiłam tak zawsze ziemniaki ale teraz z nich zupełnie zrezygnowałam. Doprawiam podgotowane szparagi, obtaczam w jogurcie, otrębach, w jajku i znów w otrębach, a później do piekarnika na 15 minut. Przepyszne z dipami różnego rodzaju, u mnie wygrywa czosnkowy.

 

Ciekawa jestem czy Wy lubicie szparagi? Jakie najczęściej jecie i co najczęściej z nich robicie?

onatubyla : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz