Czym smarować chleb?
Komentarze: 0
Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze miałam manię smarowania chleba – czym popadnie w zasadzie. Tylko jak miałam na przykład masło – to zamiast jeść chleb z masłem, jadłam masło z chlebem. Wiadomo, ile to kalorii, ale kiedyś się tym nie przejmowałam. Mój Luby za to, przestał mnie prosić o kanapki. Nie dziwię się, skoro i tak musiał je rozbierać na części pierwsze, żeby zdjąć zbyt dużą warstwę masła – dopiero wtedy mógł wcinać składając kanapkę na nowo. Odwykłam od tego, ale trzeba zaznaczyć, że ja teraz właściwie prawie nie jadam chleba. A jak jadam, to z chudą wędlinką albo z serkiem wiejskim i jakimiś warzywkami. Ze smarowaniem zatem nie mam problemów. Ale jeżeli wy zastanawiacie się czym smarować chleb będąc na diecie – mam dla was kilka propozycji.
Pasty kanapkowe
Absolutny hit nad hitami. W zasadzie sama korzystam dość często z tej opcji bo nawet z serkiem wiejskim robię sobie pasty. Blenduję go ze szczypiorem albo cebulą a później dorzucam na przykład drobno pociętą rzodkiewkę. PYCHA. Pasta z jaja i jogurtu z odrobiną tuńczyka też jest rewelacyjna. Albo jajo z jogurtem i warzywami. Opcji jest naprawdę bardzo dużo. Do takiej pasy można wrzucić wszystko to, co najbardziej lubimy – oczywiście biorąc pod uwagę kaloryczność. Radzę Wam zrobić tyle pasty, żeby była na jeden raz – bo później kusi ;)
Oliwa
Zdrowa, czy niezdrowa? No lepiej nie wykluczać jej z diety, chociaż ja wolę olej kokosowy ale warto zrobić sobie taką swoją ziołową, aromatyczną oliwę – na przykład z suszonymi pomidorkami, i nią bardziej – polewać – czy moczyć w niej chleb niż go smarować. Ale są i tacy, co smarują. Bo oliwa jednak zdrowa. A tłuszczy też potrzebujemy w naszej codziennej diecie.
Dżem
Możemy sobie zrobić własny – bezcukrowy. Polecam. Fajny na śniadanko z pełnoziarnistym pieczywem plus szklanka odtłuszczonego mleka. Z resztą, taki dżem się sprawdzi także w przypadku naleśników gryczanych na przykład (są rewelacyjne. Kasza i woda – nic więcej – więc kilka naleśników to zaledwie 150 kcal, tyle ile ma woreczek kaszy)
Miodek
Miód też jest zdrowy, więc jeśli lubicie śniadania na słodko to polecam do smarowania pieczywa. Oczywiście nie możemy przesadzać z ilością, ale odrobina miodu na pewno nam nie zaszkodzi.
Dodaj komentarz