maj 15 2016

Jak długo gotować warzywa?


Komentarze: 0

 Uwielbiam warzywa. Wspominałam już, że warzyw Ci u nas dostatek. Oczywiście kupuję je też na bazarkach, ale latem nie muszę, bo mam własne, wyhodowane na ogrodzie. Nigdy jednak nie zastanawiałam się na przykład nad tym, jak długo gotować warzywa. Wrzucałam je po prostu do garnka i czekałam, aż zmiękną, albo jadłam na surowo ale okazało się, że to bardzo istotna kwestia, bo od tego jak długo gotujemy warzywa zależy to, czy zachowają one swoje cenne właściwości. Więc – jak długo gotować warzywa?

jak długo gotować warzywa


Al dente

Znacie takie określenie? Mi długo kojarzyło się głównie z makaronem. Ale na przykład brokuły też lepiej gotować około 3 albo 4 minuty – nie więcej. Wtedy będą twarde, soczyste i się nie rozpadną a dodatkowo zachowają swoje cenne właściwości. Tak samo z resztą warzyw, każde z nich tak naprawdę wymaga innego czasu gotowania. Żeby Wam te warzywka za bardzo nie namiękły, najlepiej wrzucać je bezpośrednio na wrzątek. Wtedy możecie liczyć faktyczny czas ich gotowania. To jak długo gotować warzywa to kwestia indywidualna każdego z nich, trzeba po prostu pójść „ na wyczucie”

Mocz warzywa

Niektóre tego wymagają, na przykład fasola. Wrzuć ją do wody na noc i zasyp solą, to przyspieszy proces, że tak powiem, mięknięcia. Uważaj jednak z tą solą – pamiętaj, że w diecie nie jest wskazana, szczególnie w większych ilościach więc ja uważam, że lepiej dać warzywom więcej czasu i tej soli nie dosypywać a zupę (na przykład) doprawić dopiero pod koniec gotowania.

Nie gotujesz?

To jedz na surowo. Ja jem surowe warzywa często. Uwielbiam na przykład surową marchewkę, czy zielony groszek prosto z krzaczka. Podobno nawet batat nam nie zaszkodzi – co mnie bardzo zaskoczyło, bo wiem, że surowy ziemniak – tradycyjny – może doprowadzić do mdłości i gorączki. Jednak dietetycy radzą, żeby takie warzywa przed zjedzeniem na surowo choćby zblanszować. Wystarczy, że na kilka chwil włożycie je do wrzątku albo je tym wrzątkiem przelejecie.

Nie obieraj

Czy Ty wiesz, że wszystkie prawie witaminy – a już na pewno największa ich ilość- ZAWSZE, absolutnie zawsze znajduje się tuż pod skórą naszych owoców czy warzyw? I choćbyś nie wiem jak bardzo się starał(a), to nie uda się Tobie obrać tego tak, żeby się tych witamin nie pozbyć. Dlatego jedz warzywa ze skórką – często można sobie na to pozwolić. A wcześniej po prostu wyszoruj je dokładnie szczoteczką.

Jeszcze taka jedna moja mała rada odnośnie gotowania. Warzywa najtwardsze, powinno się wrzucać do garnka najprędzej. Najczęściej gdy gotujemy zupę to zapominamy o tym i później pojawia się problem bo wrzucając wszytki warzywa na raz, niektóre z nich się zwyczajnie rozgotowują. No… Chyba, że macie ochotę zrobić zupę krem. Wtedy pomijając już kwestię witamin, kolejność wrzucania warzyw nie ma znaczenia. 

onatubyla : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz