Archiwum 28 kwietnia 2016


kwi 28 2016 Jajka a dieta - czy można je jeść?
Komentarze: 1

 Lubicie jajka? Ja mogłabym je jeść tonami dosłownie. Warzywa, owoce, i jajca. No.. może jeszcze trochę mleka i jakieś jogurty plus płatki owsiane. Niczego więcej mi do szczęścia nie potrzeba i jedząc w ten sposób wcale nie czułabym, że jestem na diecie. No ale jajka a dieta? Różne głosy są na ten temat. Czy można je jeść będąc na diecie?

jajka a dieta


Pogrzebałam trochę w Internecie i się okazało, że są nawet diety typowo jajeczne także jajka a dieta to całkiem dobry pomysł. Wystarczy je trochę odchudzić. Ugotować na twardo. Zrobić jakiś sos jogurtowy i posypać szczypiorkiem. Pyszne – wiem co mówię, bo dopiero takie zjadłam. Poza tym jajca hamują apetyt.

 

Jajka a dieta – dlaczego to dobry pomysł?

 

A między innymi dlatego, że zawierają całe mnóstwo bardzo cennych składników. A do tego białko, które ułatwia odchudzanie – dietę dukana pewnie znacie, prawda? Miałam okazję i ja ją zaliczyć. Oj chudnie się na niej dużo. Ale jak dla mnie jest zbyt restrykcyjna. Za to jak sobie zjemy jajco na śniadanie albo na kolację – w dowolnej postaci – to tłuszcz się będzie prędzej spalał i będziemy mniej głodne – hamuje łaknienie

 

Jajka a dieta – jak je jeść, by odchudzały?

 

Jeżeli lubicie tylko takie z dużą ilością tłuszczu, chipsami z boczku i innymi nie zdrowymi dodatkami to przykro mi bardzo, ale dieta nie zadziała. Jajca trzeba trochę odchudzić. Najlepiej je ugotować. I to tak, żeby białko było dobrze ścięte a żółtko odrobinkę płynne. Można je wówczas wykorzystać do sałatek – na przykład wiosennej, jest przepyszna. Potrzebujemy tylko pomidorka, ogórka, szczypiorku, kilku rzodkiewek, 2 jajek, dosłownie łyżeczki naturalnego jogurtu, Szczypy suszonego czosnku i odrobinki soli. Wszystko razem mieszamy i mamy przepyszną sałatkę.

 

Z jajek można też robić fritaty i omlety – w różnych konfiguracjach. To dopiero pychota – my uwielbiam. I teraz – od kiedy jestem na diecie – po raz pierwszy spróbowałam omleta na słodko. Z mandarynką, z bananem – myślałam, że nie przejdzie mi to przez gardło ale było naprawdę smaczne i szczerze polecam. A jak dorzucimy do jaja porcję warzyw  i kromkę pełnoziarnistego pieczywa, to dostarczymy organizmowi też błonnik.

 

 I chociaż jaja są zdrowe i pomagają spalać tłuszczyk to powinniśmy i w tym wypadku zachować umiar. Nie obowiązuje nas już zasada dwóch jajek tygodniowo. Ale jednak należy pamiętać, że nasze menu nie może się też składać z samych jaj. I jeszcze jedno. Jeśli masz problemy z cholesterolem to dobrze wybyło, żebyś wcinała same białka. I będzie git.

 

A jakie potrawy z jajem w roli głównej najbardziej lubicie? Ja kocham omlety. I to chyba nigdy się nie zmieni. 

onatubyla : :