Archiwum 03 czerwca 2016


cze 03 2016 Czy na diecie można jeść masło orzechowe?...
Komentarze: 0

 Lubię orzeszki. Ubóstwiam wręcz i cieszę się, że dieta Trizera uwzględnia je w moim menu. Mogę je dodawać do owsianki, do sałatek, czasem mam je też w koktajlach ale największym hitem są kanapki – oczywiście nie obsypuję ich orzechami ale jem orzechy w formie masła orzechowego i banana – przepyszne. Zatem pytanie z tytułu wydaje się być dośc absurdalne bo tak, masło orzechowe – i orzechy – możemy jeść na diecie. Jak jeszcze można je podać?

masło orzechowe


Tłuszcze nienasycone są w naszej diecie BARDZO ważne. Nawet, jeżeli korzystamy z diety redukcyjnej. Oczywiście nikt nie mówi, że wolno nam bezkarnie zjeść cały słoik masła orzechowego, ale jeżeli będziemy  je jeść w odpowiedniej ilości to nie będziemy musieli rezygnować z jego smaku. Ważne jest jednak również to, byśmy kupowali produkt bez dodatku oleju, soli, czy cukru. Same tylko orzechy. Tak naprawdę takie masło możemy zrobić sobie sami. Wystarczy, że wrzucimy orzechy do blendera. Ja czasami podlewam je odrobiną wody – bo bled ner nie może ujechać, ale gdy tworzy się z nich oleista masa – orzechy zawierają sporo dobrego tłuszczu- to jest już łatwiej.

Masło orzechowe pomaga spalać tkankę tłuszczową

Dlatego właśnie, że jest bogate w tłuszcze nienasycone. To dobre tłuszcze, dzięki którym dłużej czujemy się syci. To dzięki tym tłuszczom zjadamy mniej posiłków- bo nie musimy, i możemy ominąć też niezdrowe przekąski.

Podoba mi się również wersja, że kobiety, które jedzą dwa lub więcej razy w tygodniu masło orzechowe, chudną więcej niż te, które go w diecie nie mają. Może to przypadek – może nie. W każdym razie tak dowodzą przeprowadzone badania. Zatem nie zamierzam sobie go odmawiać zwłaszcza, że mam je rozpisane też w diecie. Robię sobie na przykład koktajl orzechowo owocowy – najczęściej dodaję banana i trochę kakao plus mleko migdałowe – jest pyszny i osładza na długo.

Płaska łyżeczka masła orzechowego to jakieś 35 kalorii – no moi drodzy, nie dajmy się zwariować, to nie są jakieś ogromne ilości. A ja zaproponuję Wam niebanalna sałatkę – taką na główny posiłek. Mieszam 2 łyżeczki masła orzechowego z rozpuszczonym olejem kokosowym- ta sama ilość. Polewam nim świeże liście szpinaku lub rukoli i dodaję na przykład pierś z kurczaka plus pomidorka albo jakieś owoce. Przepyszna, sycąca, i zdrowa sałatka. Uzależnia. Jak raz spróbujecie będziecie często do niej wracać i zajadać się nią w różnych konfiguracjach .

Ale czy wy w ogóle lubicie masło orzechowe?

onatubyla : :