Komentarze: 0
Wydawać by się mogło, że to temat banalny. A jednak nie wiele osób wie jak długo i w jaki sposób przechowywać owoce i warzywa. Ja bardzo zwracam uwagę na świeżość. Nie robię tygodniowych zapasów, wolę wybrać się do miasta kilka razy w tygodniu i kupować wszystko na świeżo – mogłabym nawet codziennie. Ale przecież są osoby, które nie mogą sobie pozwolić na takie wycieczki. Jak przechowywać (bezpiecznie) owoce i warzywa?
Warzywa- jak je przechowywać?
Zacznijmy może od popularnej kapusty. Lubię ją – bo wiele fajnych rzeczy można z niej zrobić chociaż pewnie nie powinnam jej jeść bo jest przyczyną wzdęć. Ale macie pojęcie, że jeśli włożycie ją do lodówki, to ona może w niej leżeć nawet 3 miesiące? Oczywiście w odpowiedniej temperaturze – idealna dla kapusty to 0 stopni.
Cykoria – informacji o tym jak długo możemy ją przechowywać nie znalazłam ale dowiedziałam się, że nie będzie się robiła brązowa, jeśli umieścimy ją w papierowej torbie.
Buraki – mniam, uwielbiam. Ja wprawdzie mam już swoje i zajadam się domowym chłodnikiem ale jak ktoś nie ma i musi kupić, to może je wrzucić do lodówki nawet na miesiąc tylko musi wcześniej obciąć listki.
Ziemniaki – mogą stać długo, ale musimy je trzymać w suchym i ciemnym miejscu – broń Boże w lodówce. Zrobią się z nich wtedy „kapcie” a jeżeli jeszcze temperatura będzie zbyt niska, to po prostu nam zmarzną i staną się niesmaczne.
Brokuły i kalafior – no te akurat kupuję bo ile razy starałam się je wyhodować we własnym ogrodzie nie udawały się zbytnio, nie tracę już na to cierpliwości zatem i kupuję a w lodówce można je przechowywać mniej więcej przez tydzień tylko temperatura musi być dość wysoka – około 10 stopni.
Marchewka może leżeć w lodówce nawet 4 miesiące. Podobnie jest z pietruszką i selerem. Ja kiedys włożyłam do lodówki czosnek – to był zły pomysł. Teraz przechowuję go zawieszonego na strychu, w ciemnym i suchym miejscu.
Owoce – jak je przechowywać?
Jabłka dadzą radę w lodówce nawet miesiąc ale pod warunkiem że poukładamy je tak, że nie będą się ze sobą stykały. Gruszki będą świeże jedynie 3 dni. A cytrusy mogą leżeć w lodówce przez tydzień. Czyli w sumie nie jakoś super długo no ale tak jak mówię, ja i tak wolę zrobić sobie wycieczkę do miasta 2-3 razy w tygodniu i uzupełnić zapasy warzyw i owoców. Najchętniej jem te świeże, chociaż nie ukrywam, że zdarza mi się kupić jakieś przecenione o połowę warzywo tylko dlatego, że nie jest już pierwszej świeżości ale na przykład z mocno dojrzałych bananów wyjdzie nam najlepsze ciasto pełnoziarniste albo omlety – im bardziej dojrzały banan, tym bardziej słodki